Limfocyty norma

MusicKacper

Temat: wyniki badań - prosiłbym o interpretację
Wyniki badań krwi zarówno Twoje, jak i Twojej mamy, nie budzą
zastrzeżeń. Minimalne odchylenia od normy, szczególnie dla mniej ważnych
  wskaźników i występujące pojedyńczo nie mają znaczenia klinicznego.
Obniżenie odsetka granulocytów obojętnochłonnych (NEUT) o te parę
procent też nie ma większego znaczenia. Może ono wynikać ze stosunkowo
zwiększonego odsetka limfocytów (mamy sezon na infekcje wirusowe).

Liczba leukocytów w osadzie moczu może świadczyć o infekcji, ale bez
kontekstu niewiele można powiedzieć.

Pozdrawiam
Piotr


Źródło: topranking.pl/1849/wyniki,badan,prosilbym,o,interpretacje.php


Temat: Proszę o pomoc-interpretacja wyników
Proszę o pomoc-interpretacja wyników
Mój synek ma teraz 3 latka. Od 2 miesięcy skarży się na okresowe bóle
brzuszka. W nocy źle śpi, ale nic poza tym się nie dzieje. Apetyt ma super,
jest żywy i wesoły.
Pediatra zleciła badania i dzisiaj odebrałam wyniki, czekam jeszcze na posiew
kału, ale czy napodstawie tych wyników można już coś sądzić.
Do naszego pediatry mamy się zgłosić za tydzień - wtedy będzie gotowy wynik
posiewu.
Czy poniższe wyniki są niepokojące?
Bardzo proszę o odpowiedź.

WBC 7,3
RBC 4,49
HGB 11,7
HCT 37,2
MCV 82,9
MCH 26,1
MCHC 31,5
PLT 342
LY% 54
MO% 12,1
GR% 33,9
LY 3,9
MO 0,9
GR 2,5
RDW 14,8
PCT 0,19
MPV 5,8
PDW19,2
EO >0,7

Rozmaz mikroskopowy:
młode –
pałeczki 2%
podzielone 25%
kwasoc.-
zasadoc.-
limfocyty 60%
monocyty 13%

OB 38
CRP 20,47 (norma 0-6)
ALAT 28 (norma 0-40)
ASAT 44 (norma 0-40)
BILIRUBINA CAŁK. 0,5 (norma 0,3-1,2)

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,103163792,103163792,Prosze_o_pomoc_interpretacja_wynikow.html


Temat: wynik morfologii- jeszcze razdo pani doktor
wynik morfologii- jeszcze razdo pani doktor
pani doktor tak jak pani prosila przedstawie caly wynik
morfologii.bardzo sie martwie czy dziecko moglo sie ode mniezarazic
borelioza a karmie piersia.st leukocyty 13,9;neutrocyty 39,3;
limfocyty 31,6; monocyty 11,5; eozynocyty 11,5; bazocyty 1,1; luc
9,9; neutrocyty 5,48; lmfocyty 4,4; monocyty 1,60; eozynocyty 0,91;
bazocyty 0,16; luc 1,38; erytrocyty 4,09; hemoglobina 13,4;
hematokryt 37,9; MCV 97,7; MCH 32,8; MCHC 35,4; RDW 15,0; HDW 2,72;
PLYTKI 362; MPV 9,1; PDW 60,3; PCT 0,33; MPC 30,6.SA TU PODANE NORMY
I NIEKTORE SA PODWYSZONE BO SA STRZALECZKI W GORE. BARDZO PROSZE
PANIA DOKTOR O
ODPOWIEDZ.DZIEKUJE
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,96741354,96741354,wynik_morfologii_jeszcze_razdo_pani_doktor.html


Temat: obniżona wartość limfocytów- czy mogę wyjechać??
obniżona wartość limfocytów- czy mogę wyjechać??
Witam, pytam na forum bo jest weekend, a ja mam w poniedziałek wyjechać na 2
tyg. i nie wiem czy powinnam.robiłam dziecku morfologię i wszystkie parametry
wyszły w normie a limfocyty 46,6%. córka ma 21 m-cy.3 tygodnie temu przestała
brać zastrzyki (chyba zinacef, nie pamiętam dokładnie nazwy)na zapalenie płuc,
wczoraj dostała gorączki 39,2 bez żadnych innych objawów choroby,po obniżeniu
nurofenem, więcej gorączki nie miała, ząbkuje, wychodzą jej 5-ki.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,74903229,74903229,obnizona_wartosc_limfocytow_czy_moge_wyjechac_.html


Temat: Prośba o int.wyników krwi
Jeśli dziecko ma 1,5 roku, to rozmaz właśnie tak może wyglądać. Proporcje
odwracają się dopiero około 4.roku życia i wtedy neutrofili jest więcej, a
limfocytów mniej...
Wszystkie normy, które masz podane obok wyników są normami dla osób dorosłych
(chyba, że zaznaczone, iż są to normy dziecięce)
Pozdrawiam
Gosia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,89770146,89770146,Prosba_o_int_wynikow_krwi.html


Temat: Panie Doktorze proszę o pomoc- za mało żelaza!
Panie Doktorze proszę o pomoc- za mało żelaza!
moja mała ma 16 mies., zrobiłam jej badania krwi: morfologia w miarę
w porządku(leuk.9,8;erytr.4,9;hem.11,3;MCH i MCHC ma ciut poniżej
normy)ale żelaza bardzo mało bo 6 no i w rozmazie ma pałczkowatych
tylko 1 a limfocytów ciut za dużo bo 53; miała ostatnio małą
infekcję, może dlatego??? ale żelazo na pewno nie z tego powodu, mam
więc pytanie co z tym robić, czy to powód do niepokoju i co to
oznacza? dodam, że mała jest wciąż na piersi,nie dostaje więc
żadnego dodatkowego żelaza z mieszanek sztucznych i nie je jajek,
może to przez tą dietę?

bardzo proszę o odpowiedź
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,71301990,71301990,Panie_Doktorze_prosze_o_pomoc_za_malo_zelaza_.html


Temat: Gdy leukocyty spadaja!!Doradzcie!!!!!!!!!!!
Właśnie rozmawiałam z mamą i powiedziała, że ob miała w normie, granulocyty
również, natomiast za mało było limfocytów, no i oczywiście leukocytów. W
szpitalu leżała z nią pani, u której w chwili stwierdzenia leukopenii leukocyty
spadły niemalże do 1000, ale po kilku miesiącach leczenia powoli zaczęły
wzrastać. Jeszcze raz mówię Ci, nie martw się przedwcześnie - pod opieką
hematologa wszystko wróci do normy! Powodzenia!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,76999020,76999020,Gdy_leukocyty_spadaja_Doradzcie_.html


Temat: 1155 % normy :(
1155 % normy :(
Właśnie dostałam pocztą wyniki badań immunologicznych małego i załamka: Ig A
na poziomie 50 % normy, natomiast IG E na poziomie1155 % normy. Co to może
oznaczać??? Mały ma zdiagnozowaną astmę i niedobór limfocytów NK ( zaburzenia
systemu odporności). Mam się martwić tymi wynikami???

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20341,72830029,72830029,1155_normy_.html


Temat: Morfologia u niemowlaka. Znacie się?
U nas mimo tych odchyleń leukocyty w normie, więc może i u Matka tez bedzie OK.
Dziwi mnie "Twoja norma" limfocytów (20-45) na moim wykazie było, tak jak wyżej
napisałam,(20-70) - jakby nie było ogromna różnica, a przeciez i moja Dominika
i pewnie Matek byli sklasyfikowani jako"1 rok zycia".
Ciężko było mi cokolwiek w necie znaleźć na temat tych odchyleń od prawidłowych
wyników. Jeśli już coś znalazłam to to, że "wirusy,zapalenia, jakieś krztuśce
i... (kurcze...) nowotwory i inne nieszczęścia... :-( Nawet nie chce o tym
myśleć...
Ja juz jutro po południu mam wizytę, więc coś już będę wiedzieć.
Przyznam, że dziewczyny które wyżej odpowiedziały na moją prośbę o analizę
wyników troszkę mnie uspokoiły.

A! Wyobraź sobie, że Dominice pobrali krew jak dorosłemu - z żyły, w zgięciu
łokcia. No i poszło całkiem sprawnie - bez histerii, płacz był skutkiem 20
sekundowego ubezwłasnowolnienia Młodej ;-)

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,32911,42573828,42573828,Morfologia_u_niemowlaka_Znacie_sie_.html


Temat: metoda PCR -protokół wg Burrascano-pyt do Artura
Autourynoterapia
Poniewaz dostalam zapytanie o autourynoterapie, o ktorej tylko napomknelam,
opisuje to, co znalazlam na ten temat.

Nie jest to urynoterapia w powszechnym slowa znaczeniu i niestety, raczej nie
do wykonania w domu...

"Jest ona uzywana do regulacji (przywrocenia do normy) reakcji komorkowej typu
Th1 i Th2. Sa to reakcje immunologiczne typu nadwrazliwosci (alergii). W
boreliozie czesto (nie zawsze) Th1 jest nadaktywna w poczatkowym stadium
choroby, a Th2 w pozniejszym.
Autourynoterapia jest efektywna i stosunkowo latwa technika do kontrolowania
tych reakcji. Mocz pacjenta jest koncentratem antygenow (sciany komorkowe i
fragmenty komorek drobnoustrojow zabitych przez uklad odpornosciowy). Po
przefiltrowaniu takiego moczu poprzez mikrofiltracje, podaje sie go domiesniowo.
"Patrolujace" limfocyty, znajdujace sie w tkance lacznej wchodza w kontakt z
antygenem i szybko daja odpowiednia i specyficzna odpowiedz immunologiczna.
Uzywamy 2ml filtrowanego moczu 1 raz tygodniowo przez 12 tygodni. Inne podobne
podejscia (autohemoterapia, homeopatyczne autonosody, suplementy) sa duzo mniej
skuteczne."
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,39846796,39846796,metoda_PCR_protokol_wg_Burrascano_pyt_do_Artura.html


Temat: Normy w badaniu odpornosciowym
Niestety nie wiem jakie powinny byc normy tych badań. Napewno lekarz Ci powie
czy są w normie, więc proponuję go odwiedzić.
Obrona komórkowa opiera się na krwinkach białych, wśród których ważną rolę
pełnią limfocyty, szczególnie populacji T. Wśród podtypów limfocytów T, dwa z
nich -limfocyty T pomocnicze (CD-4)oraz limfocyty T supresorowe (CD-8) mają
szczególne znaczenie dla przebiegu zakażenia HIV oraz rozwoju zespołu AIDS.
Limfocyty, które maja (CD-4) stanowią więc bazę dla HIV, w której wirus powiela
się i powstają miliony jego kopii. Wykorzystane limfocyty ulegają zniszczeniu.
Co raz więcej z nich zostaje zakażonych i zmniejsza się ich liczba w
organizmie. Ponieważ limfocyty (CD-4) jednocześnie zwalczają inne zakażenia,
zniszczenie ich przez wirusa HIV prowadzi do upośledzenia odporności.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26790,22841401,22841401,Normy_w_badaniu_odpornosciowym.html


Temat: zastrzyki TFX???
Jesli chodzi o TSH, to nigdy od 6 lat nie miałam poniżej 4,00 :-(
Badania robiłam oczywiście na czczo i bez brania tabletek.
W tej chwili biorę euthyrox w dawkach:
poniedzialek - piatek 100
sobota-niedziela 75
Vitamina PP forte dwa razy dziennie po 2 tabletki

Normy FT4 to 0,93-1,7

Nie mam przy sobie starych badań, ale jutro się poprawię. Jesli chodzi o
progesteron to pamiętam, że był zbyt niski i brałam Luteinę, żelazo zwykle w
porządku. Hormon FT3 miałam kiedyś oznaczony, ale napiszę jutro wynik.

Jesli chodzi o objawy, to szczerze mówiac nie przeszkadza mi zbytnio ta
choroba. Często jestem zmęczona, ale zrucam to na barki dużej ilości pracy,
dość często boli mnie głowa, kiedyś bardzo wypadały mi włosy.
Miałam ostatnio robioną morfologie, podaję wyniki:
WBC krwinki biale 5,4
limfocyty 45,00
Mxd 15,8
Neutrocyty 39,2
Krwinki czerowne 4,67
HGB 14,00
HCT 41,90
MCV 89,7
MCH 30
RDW-CV 13,2
plytki krwi 217,00
PDW 13,1
MPV 10,80
P-LCR 32,50

Lecze się w w-wie u dr. Stefanowskiej. Kiedyś byłam u prof. Naumana, polecam go
z całego serca. Chcialam zeby potwierdzil mi dawki lekow jakie przyjmuje,
powiedzial ze wszystko ok.

K.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,47592737,47592737,zastrzyki_TFX_.html


Powered by WordPress, © MusicKacper