limfocyty 63 u małego dziecka

MusicKacper

Temat: Pytanie do p. Doktor
Pytanie do p. Doktor
Prosze o informację. Córka przechodziłą 1,5 m-c temu anginę. Obecnie ma 14 m-c. Ma powiększone węzły chłonne szyjne więc zrobiłam jej morfologię. Miała podwiększone limfocyty i neurocyty. Obecnie po m-c nadal są powiększone węzły chłonne. Ponownie zrobiłam jej morfologię tylko juz z rozmazem lecz wyniki nadal są zbliżone do tych z przed 1,5 m-c. Czyli lymph +63.1, neut -27.1 a z rozmazu granulocyty podzielone 35%, kwasochłonne 2%, limfocyty 63%. Prosze o odpowedź po jakim czasie od infekcji wyniki powinny wrócić do normy. Czy przy takich wynikach z morfologii nie ma żadnych przeciwskazań aby zaszczepić dziecko na świnkę, różyczkę i odrę i jakie warto by było jeszcze zrobić badania aby wykluczyć inne choroby oraz czy takie wyniki mogą np. świadczyć o boleriozie (mała była ugryziona przez kleszcza).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,59085862,59085862,Pytanie_do_p_Doktor.html



Temat: podwyższone limfocyty - proszę o interpretację
podwyższone limfocyty - proszę o interpretację
Witam, synek ma 5 lat i od kilku dni boli go nóżka (pół roku temu miał
zapalenie stawu biodrowego, potwierdzone w usg, obecnie boli ta sama nóżka).
Proszę o pomoc w interpretacji morfologii:
WBC 11,4 (4,5-10,5)
LY 53,6% (20,5-51,1)
MO 5,3 (1,7-9,3)
GR 41,1 (42,2-75,2)
LY# 6,1 (1,2-3,4)
MO# 0,6 (0,1-0,6)
GR# 4,7 (1,4-6,5)
RBC 6,48 (4,00-6,00)
HGB 13,2 (11,00-18,00)
HCT 41,1 % (35,0-60,0)
MCV 63,4 L fL (80,0-99,9)
MCH 20,4 L pg (27,0-31,0)
MCHC 32,2 L g/dL (33,0-37,0)
RDW 16,2 % (11,6-13,7)
PLT 263 (150-450)
MPV 7,8 fL (7,8-11.O)

Rozmaz mikroskopowy:
pałeczkowate 1
segmenty 44
kwasochłonne 1
zasadochłonne 1
monocyty 2
limfocyty 51

OB po 1 godz. 6mm
CRP< 6mg/l (bad. metodą lateksową)

czy te wyniki mogą wskazywać na stan zapalny w biodrze? ewentualnie na co innego?
Zastanawiają mnie też obniżone wartości MCV, MCHC, MCH, podwyższone RDW, przy
prawidłowej hemoglobinie i zbyt wysokiej ilości czerwonych krwinek. Co może
oznaczać taki wynik - za mało żelaza? Mały niezbyt chętnie jada mięso, może to
stąd...
noga boli od 3 dni, ograniczyłam dziecku chodzenie prawie do zera - od
wczoraj, temp. ciała w normie, zachowanie jak zwykle.
Wybieramy się do ortopedy, będę jednak wdzięczna za interpretację wyników.



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,94634989,94634989,podwyzszone_limfocyty_prosze_o_interpretacje.html


Powered by WordPress, © MusicKacper